Als dat niet lukt, verkrampen de spieren. Dit leidt tot: hevige pijn in de bovenbuik, de pijn komt in golven. Na een vettige maaltijd is de pijn bovendien erger. Uitstralende pijn naar je rechterschouder en rug. De pijn houdt pas op als de galstenen uit de galwegen zijn of als de spieren van je galblaas te uitgeput zijn om samen te trekken. Kleine galstenen veroorzaken meer pijn, omdat ze vaker vast komen te zitten door hun grotere beweeglijkheid. Geelzucht, in je gal zit bilirubine, dit is een kleurstof.

kunnen galstenen verdwijnen vette gerechten of kool. Opboeren, overgeven, wanneer galstenen gekneld raken in de galwegen veroorzaken ze pijn. Deze pijnlijke galkolieken zijn eigenlijk de spieren van je galblaas en galwegen die samentrekken in een poging de steen los te wringen en verder te duwen.

Dit kan zowel in de galblaas als in de galwegen gebeuren. Wanneer je galstenen hebt, spreekt men van cholelithiasis. Een galsteen is dus een kristal, gemaakt uit gal, dat tot 2,5 centimeter groot kan zijn. Zolang de galstenen zich in de galblaas bevinden, heb je er meestal geen last van. Het is pas als ze de gal verlaten en in de galwegen terecht komen, dat ze regelmatig pijn veroorzaken. Ze verstoppen de galwegen soms, waarop je lichaam ze probeert verder te duwen doormiddel van spiersamentrekkingen. Deze veroorzaken hevige krampen die erg pijnlijk zijn. Dit proces wordt ook wel galkoliek genoemd. Waarom galstenen ontstaan weet men niet, maar er is wel aangetoond dat vooral oudere mensen, vrouwen en zwaarlijvige mensen er last van hebben. Bovendien weet men ook dat je via een gezonde voeding, veel drinken, voldoende kaas beweging en een gezond lichaamsgewicht de kans op de vorming van galstenen aanzienlijk verkleind.

kunnen galstenen verdwijnen

Galstenen - ziekte symptomen


Gal wordt aangemaakt griep in de lever. Het bestaat uit water, slijm, bilirubine, galzouten en cholesterol en is een dikke, geelgroene vloeistof. Je galblaas is een peervormig zakje in je bovenbuik, waarin de gal wordt opgeslagen tot je vetten eet. Wanneer er voedsel in je darmen komt, zal er via de galwegen een klein beetje gal van je galblaas naar je dunne darm vloeien. Gal helpt namelijk om de vetten in je voedsel te verteren. Het kan gebeuren dat er zich kristallen vormen vanuit de opgeslagen gal. Deze klonteren samen tot steentjes.

Ik heb galstenen, thuisarts


Alleen zo kun je het placebo-effect, spontane zelfgenezing en andere factoren uitsluiten. Goed onderzoek is heus niet zo ingewikkeld, maar je moet je er wel een beetje in willen verdiepen. Een voorbeeld ter verduidelijking. Stel je wilt weten of jouw bioresonerende homeopathische grieppil werkt: hoe doe je dat? Men neme een grote groep mensen met overeenkomstige klachten honderd mensen met een griepje bijvoorbeeld - en men injectere de helft ervan (random geselecteerd) met het te onderzoeken medicijn en de andere helft met een nepmedicijn. Dat doen we ter vergelijk. Belangrijk: behandelaars mogen niet weten welk medicijn ze gebruiken om onbewuste sturing van de resultaten te minimaliseren. Hierna hou je bij hoe snel en goed de grieperige individuen genezen.

kunnen galstenen verdwijnen

Iedereen kent wel iemand die zegt: ik had alles geprobeerd, maar niets hielp tegen die rare huiduitslag. Ik was ten einde raad en klaar om voor de recept trein te springen. En toen probeerde ik de puntje-puntje-creme van dokter Ben geen-dokter. Ongelooflijk, een week later waren die geelgroene vlekken in mijn gezicht weg. En trouwens, als je de verhalen niet gelooft? Baat het niet, dan nietwaar? In discussies met fans van alternatieve geneeswijzen krijg ik altijd te horen over de misstanden en tekortkomingen van de reguliere geneeskunde.

En, ik ben regelmatig met (delen van) die analyse eens. Waar ik het niet mee eens ben, is de hoofdconclusie die zij hier vaak uit trekken. Die klinkt meestal (ietwat versimpeld) als: Reguliere geneeskunde heeft serieuze beperkingen (klopt!) dús alternatieve geneeswijzen zijn beter (klopt niet!). De fan van alternatieve geneeswijzen doet er goed aan om deze denkfout alvast uit zijn denken te weren: de barsten in het bolwerk van de reguliere geneeskunde zeggen namelijk niets over de effectiviteit van de alternatieve geneeswijzen. Het belangrijkste verschil tussen alternatief en regulier. Alle vooroordelen ten spijt, de vraag of een behandeling of pil nou écht werkt, kan slechts door én criterium worden bepaald: een goede wetenschappelijke test.

Galstenen, wat zijn de oorzaken en wat kun je er tegen doen?

Daarnaast is Doc niet alleen onwetend, hij speelt ook onder een hoedje met haar Bad Pharma (de farmaceutische industrie) om mensen ziek te houden en pillen te verkopen. De belangrijkste drijfveer van reguliere geneeskunde volgens tegenstanders: geld. Alternatieve therapeuten hebben daarentegen vaak een mooier verhaal te vertellen en verklaren verbanden en oorzaken van klachten die voorheen onzichtbaar voor de patiënt waren. Het zijn vaak bezielde therapeuten met een brede visie en een vriendelijker, positiever, elastischer beeld van onze wereld. De dingen krijgen betekenis, en niet zelden voelt de patiënt zich niet alleen lichamelijk beter, maar ook geestelijk. Mensen die kritisch zijn over alternatieve genezingen worden door de mensen die de kracht ervan hebben ervaren, afgedaan als kortzichtige, buikcorrectie inflexibele mensen die officiële autoriteiten en wetenschap te serieus nemen. Toegegeven, dit is ook het beeld dat ik ooit van de stand der medische zaken had. Daarbij kon ik alle wonderlijke verhalen over alternatieve wondergenezingen moeilijk negeren.

kunnen galstenen verdwijnen

Hoe weet ik of ik galstenen heb?

Iedereen moet zelf kunnen kiezen voor een behandeling, maar wat is de keus als je eigenlijk niet precies weet waarvoor je precies kiest? Big Doc is klootzak, alternatieve geneeswijzen zijn lief. Er zijn een aantal wijdverspreide misverstanden over alternatieve geneeswijzen. De eerste is het fitness beeld dat reguliere geneeskunde en alternatieve geneeskunde met elkaar in de clinch liggen. Alsof het twee gelijke concurrerenten zijn, waarvan eentje wordt tegengewerkt door Vadertje Staat en de mainstream media en de ander juist door hen wordt gepromoot. Als het om imago gaat heeft de reguliere geneeskunde een serieus probleem. Het wordt door velen niet helemaal onterecht - gezien als een kille pillenfabriek die patiënten als identieke producten op een lopende band afhandelt, alleen naar symptomen kijkt en daarbij geen of weinig rekening houdt met zaken als persoonlijkheid, voeding, geestelijke gemoedstoestand. Laat staan de ziel, aura's, vorige levens, mysterieuze genezende krachten en kwantumvelden. In zijn arrogantie veroordeelt Big Doc alles wat niet afdoende wetenschappelijk bewezen.

Ik - allemansvriend - zal me er namelijk niet populair mee maken. Behoorlijk wat vrienden en kennissen van mij zijn mild tot laaiend enthousiast over (bepaalde) alternatieve geneeswijzen. Sommige van hen laten zich alleen door reguliere medicijnmensen aanraken als ze van een gebouw zijn gevallen of een levensbedreigende ziekte onder de leden hebben. 'Anders probeer je het eerst op de natuurlijke, horloge holistische manier.' sommigen zijn inmiddels werkzaam in het alternatieve veld nadat ze, veelal door eigen ervaring en (de gedegen hersenspoeling van) een heus opleidingsinstituut overtuigd zijn geraakt van een alternatieve geneeswijze. Zij wijzen mij en hun vrienden graag op de schaduwkanten van reguliere behandelingen. En dat is precies de reden dat ik dit artikel nodig vindt. Er zijn namelijk een aantal goede redenen kritisch te zijn over alternatieve geneeswijzen. Zo onschuldig zijn ze niet. Het kan gevaarlijk zijn je hoop op alternatieve geneeswijzen te vestigen wanneer er meer of iets anders nodig.

Stenen in je lichaam: tips bij

Alternatieve geneeswijzen worden om een heel specifieke reden 'alternatief' genoemd: er is simpelweg geen goede bewijs dat ze werken. In ieder geval niet (of nauwelijks) beter dan het placebo-effect. Medicijnen en methodes die werken worden regulier. Toch bezoekt volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek ongeveer een op de tien Nederlanders jaarlijks een alternatieve genezer. Daaronder vallen homeopaten, reiki-meesters, acupuncturisten, natuurgeneeskundigen, auralezers en magnetiseurs. Opvallend is dat juist veel hoogopgeleiden dit doen. Tegen dit artikel zag ik al een tijdje.

Kunnen galstenen verdwijnen
Rated 4/5 based on 820 reviews